Sivu 1/1

Guest 92:n kalustoesittely.

Lähetetty: 23 Maalis 2019 23:38
Kirjoittaja Guest92
Tässä veistiketjussa esillä meikäläisen radio & antennikalustoa.

Aloitetaan skannereista:
Uniden BCT15X

Ensimmäisenä esittelyssä liiankin kovaa elämää nähnyt ja brutaalin kovakouraisesti allekirjoittaneen toimesta kohdeltu Uniden BCT15X, joka on vaiheikkaan uransa ja hyvien ominaisuuksiensa takia toiminut monissa eri tehtävissä, niin autoskannerina, striimikoneena kuin uusien taajuuksienkin löytäjänä, (mm.close call ja band scope toiminnot tässä erittäin suurena apuna).
Lisäksi laite on osoittautunut erittäin luotettavaksi ja myöskin kiitettävän herkäksi sekä VHF & UHF alueita kuunneltaessa, ja näin siis ansaitsee paikkansa tulla esitellyksi kaikkein ensimmäisenä.


Kuva1. Kaltoinkin kohdeltu skanneriveteraani.
Kuva1. Kaltoinkin kohdeltu skanneriveteraani.

Re: Guest 92:n kalustoesittely.

Lähetetty: 24 Maalis 2019 00:04
Kirjoittaja Guest92
Alinco Djx7e & Alinco Djx11e

Seuraavina skannereina esittelyssä Alincon Djx7e sekä Djx11e skannerit.
Niiden ehdottomasti parhaisiin puoliin voidaan lukea niiden pieni koko, mikä tekee niistä molemmista helposti mukana kuljetettavia myös kävellessä, sekä inversiosalauksen eli scramblerin purku ominaisuus josta on ollut paljonkin iloa esim. kyseiseen salausmuotoon radioliikenteessään turvautuneita taksikuskeja kuunnellessa.

Toinen, sekä myös kenties tärkein mainittava ominaisuus löytyy kuvassa oikeanpuolimmaisena näkyvästä djx11e koneesta nimittäin discriminator ulosotto, joka mahdollisti käyttäjälleen pitkään ennen sdr tikkujen aikakautta erilaisten digitaalisten lähetteiden vastaanoton mm. laivojen ais signaalin purkamisen jamkuuntelun.
Ominaisuus osoittautui myöhemmin korvaamattomaksi myös säähavaintopalloja kuunnellessa sondemonitor ohjelmiston kera aikana, jolloin auto rx ohjelmisto ja linux eivät vielä olleet tulleet yhtä vahvasti osaksi allekirjoittaneen radiokuuntelua. Ja itse lähistöle pudonneita palloja hakiessa edellä mainittu combo on edelleen käytössä, sdr käyttöisiä koneita kun on käytännön syistä hankala saada autoon mukaan hakureissuille lähdettäessä.

Lisäksi DJx7:n päänahkoihin voi lisätä vielä senkin crediitin että ilman sen ottamista mukaan eräälle kesäiselle ruotsin risteilylle en ehkä koskaan olisi onnistunut löytämään tukholman 460 - 469 mhz:n välillä olevia MPT -1327 trunkkitaajuuksia, huomattuani myöhemmin että ne kuuluvat keleillä hyvin myös meren yli suomen puolelle.
Samassa hötäkässä löytyi puolivahingossa myös lisää Tallinnan UHF- taksitaajuuksia jotka sijaitsevat osin tismalleen samoillakin taajuuksilla.

Kuva2. Vasemmalta oikealle Alinco DJX7e sekä DJx11e.
Kuva2. Vasemmalta oikealle Alinco DJX7e sekä DJx11e.

Re: Guest 92:n kalustoesittely.

Lähetetty: 24 Maalis 2019 00:31
Kirjoittaja Guest92
Uniden UBCD3600 XLT

Seuraavana vuorossa skannerikavalkadin kaikkein tuorein tulokas Uniden UBCD3600 XLT digiskanneri, eli Unidenin " harmaaksi eurooppa malliksikin" tituleerattu versio jenkkien BCD436HP:stä.

Kyseinen peli on ominaisuuksiltaan hyvin pitkälti saman tapainen kuin aiemmin esitelty BCT 15X mutta lisäten siihen trunktracker V ominaisuuksillaan vielä liudan eri digitaalisia lähetelajeja ja trunkkeja joita se pystyy käsittelemään, mm. "ameriikan virven" eli P25:n, Edacsin Provoicen, sekä DMR & Mototrbo - kuuntelukyvyn aina Tier 3:seen asti.
Ainoa pieni harmi on että edellämainituista vain DMR tuella on eurooppa kuuntelussa isosti hyötyä muiden jäädessä vähäisen esiintyvyytensä takia melko lailla marginaaliin. Tätä kirjoittaessa kyseisestä radiomallista on saatavilla myös NXDN ja Nexedge digitrunkkeja tukeva tukeva päivitetty versio jota itseltäni ei ikävä kyllä löydy :roll:

Muina kivoina lisäyksinä mainittakoon myös "record" eli tallennustoiminto sekä käytettävissä olevan muistikortin koosta riippuva käytännössä lähes rajaton määrä skannauksen muistipaikkoja.

Kuva3. Uniden UBCD 3600 xlt, striimikäytössä.
Kuva3. Uniden UBCD 3600 xlt, striimikäytössä.

Re: Guest 92:n kalustoesittely.

Lähetetty: 24 Maalis 2019 00:55
Kirjoittaja Guest92
Saiko SC-292.

1980 - luku toi mukanaan ensimmäiset ohjelmoitavat skannerivastaanottimet, ja tätä sukupolvea myös Saiko sc-292 ylpeästi edustaa, näyttäen silti vielä tänä päivänäkin suhteellisen modernilta skannaimelta.
Hulppealla 50 muistipaikan kapasiteetillaan ja jopa käsittämättömän hyvillä kuuntelumoinaisuuksillaan se sai kunnian olla ensimmäinen omistamani skannerivastaanotin vaikkei enää aktiivikäytössä olekaan, ja ansaitsee siksi tulla tässäkin esitellyksi (ensimmäisessä kuvassa keskellä).

Ilokseni satuin myös löytämään radiohullut. fi foorumin arkistosivuilta skanneri lehden vanhan testiartikkelin kyseisestä pelistä, ja hauskasti myös siiä kerrotut käyttökokemuset vastaavat pitkälti omiani niin risuineen kuin ruusuineenkin:
http://www.radiohullut.net/skanneri/


Saiko sc- 292 tositoimissa mökkiasemalla.
Saiko sc- 292 tositoimissa mökkiasemalla.




Parempi kuva saikosta koska itseltäni ei sellaista löytynyt<br />http://www.rigpix.com/miscrx/saiko_sc292.htm
Parempi kuva saikosta koska itseltäni ei sellaista löytynyt
http://www.rigpix.com/miscrx/saiko_sc292.htm

Re: Guest 92:n kalustoesittely.

Lähetetty: 24 Maalis 2019 09:56
Kirjoittaja Guest92
RIGIT:

Yaesu FT-857d sekä Icom IC-2SA:

Rigeinä toimivat molemmat erittäin pienelle käytölle jääneet Yaesu FT-857D, sekä Icomin IC-2SA joista edellämainittua on tullut useammin käytettyä HF- kuunteluun kuin itse qusoiluun. Myös satunnaisia yhteyksiä on toki tullut pidettyä mutta vielä ei ole se kipinä sattunut hirveän voimakkaasti iskemään.
Windom antenniin liitettynä on kuitenkin herkkä vastaanottamaan kaikensorttisia lähetteitä.
Yaesu FT-857d sekä tuneri.
Yaesu FT-857d sekä tuneri.
VHF - Käsipelinä puolestaan toimii Icom joka on itselleni vielä suht tuore tuttavuus, 80-luvulta sekin niin kuin aika moni muukin kalustoluettelostani löytyvistä radioista.
Vaikka kyseisestä vehkeestä löytyykin jo ctcss äänikortti niin valitettavasti äänikomento 103.5 on jäänyt ikävästi siitä pois, minkä takia se jää itselläni toistinkäytössä lähes hyödyttömäksi, lähimmän toistimen (Turun OH1RAU:n) käyttäessä juuri kyseistä aliääntä. Suorilla huutelu koneella kuitenkin onnistuu.
Tarinan mukaan kyseinen peli on jäänyt vuosikymmeniksi sen aikoinaan hankkineen radioamatöörin laatikon pohjalle pyörimään, ennen kuin näki seuraavan kerran päivänvaloa. Tarina ainakin selittäisi radion ulkoisesti upean kunnon: Lisäosineen kyseinen peli näyttää lähes eilen kaupasta haetulta, tosin pientä käytön jälkeä, on ja myös patterikotelo piti huolella puhdistaa ennen käyttöönottoa.
Icom IC-2SA
Icom IC-2SA

Re: Guest 92:n kalustoesittely.

Lähetetty: 24 Maalis 2019 10:20
Kirjoittaja Guest92
Meri VHF puhelimet Navall EF-2462 & Navall EF-2464:

80-luvun ihmetekniikan esittely jatkuu, tällä kertaa vuorossa Navallin Meri - VHF radiot.
Tuli hommattua eri kirppareilta nuo aikanaan src- todistuksen suorittamisen jälkeen, jo edellä esitellyn
Saiko scannerin tueksi. Näin saatiin Saikon vähäisiä kanavapaikkoja varattua muuhinkin kuin meri vhf kanavien kuunteluun.

Scannaus toimintoa ei kummastakaan vielä ikävä kyllä löydy mutta DW eli "Dual Watch" toiminnon avulla jopa neljän kanavan kuuntelu onnistui kätevästi yhtä aikaa. Herkkyys molemmissa puhelimissa oli ihan ok, tosin testatessa saiko kyllä saattoi kopittaa kanavilta heikkoja lähetyksiä myös silloin kun itse asiaan tarkoitetut luurit eivät. Kanavina molemmista löytyvät perus kansainväliset meri-VHF kanavat, sekä Pohjoismaiset huvivenekanavat (L1-L3).





Navall EF-2464 &amp; EF-2462d.
Navall EF-2464 & EF-2462d.

Re: Guest 92:n kalustoesittely.

Lähetetty: 24 Maalis 2019 10:44
Kirjoittaja Guest92
SDR tikut:

Kaikkein tuoreinta kalustonlisäystä Guest92 kalustossa edustavat SDR-tikut joiden pääasiallinen käyttötarkoitus rajoittuu itselläni lähinnä säähavaintopallojen kuunteluun.
Itse tikkuja löytyy tätä kirjoitaessa 4 kpl, joista yksi on halpa kiinantikku (kuva1), sekä 3 kpl parempia RTL-SDR V3 - tikkuja joiden TXCO ominaisuus mahdollistaa paremmin juurikin kuvaillun säähavaintopallojen kopituksen Auto_rx ohjelmiston avulla. Näistä tikuista kaksi on tällä hetkellä vakituisessa asemakäytössätoinen Rapsberry bi:hin ja toinen Linux läppäriin asennettuna (kts. asemaesittely) kolmannen ollessa vielä testikäytössä (testaus josta tiedotan kenties myöhemmin).
Kuva1. Halpa kiinantikku.
Kuva1. Halpa kiinantikku.

Kuva2. &quot;Parempi kiinantikku&quot; eli RTL-SDR V3 tikkua jäähdyttävään alumiiniprofiiliin hienosti teipillä  asennettuna.
Kuva2. "Parempi kiinantikku" eli RTL-SDR V3 tikkua jäähdyttävään alumiiniprofiiliin hienosti teipillä asennettuna.

Re: Guest 92:n kalustoesittely.

Lähetetty: 24 Maalis 2019 17:25
Kirjoittaja Guest92
Antennit


Kathrein K 711723

Uhf taajuuksille (435 – 470 MHz) Tarkoitettu magneettiantenni.
Osoittanut toimivuutensa niin tukiaseman skanneriantennina kuin palloja haettaessakin.
https://manualzz.com/doc/9861428/kathrein-k-711721



Kathrein K 711723
Kathrein K 711723